mail: info@10voorjezelf.nl | tel: 023-5747082 of 06-55366773

Peuter wil niet in bad

Vandaag kreeg ik de vraag over een peuter die gilt als hij in bad of onder de douche moet. Na wat door vragen kom ik er achter dat er op een dag iets moet gebeurt zijn tijdens het bad ritueel. De moeder weet het niet meer. Als je als ouder iets aan je hoofd hebt en even snel je kind in bad stopt ben je niet helemaal aanwezig.

Waarschijnlijk was het water net even te warm of kwam er shampoo in zijn oogjes of geschrokken. Het voelde dus niet veilig in het bad en ook niet helemaal veilig bij de ouder. De ouder heeft het niet eens gemerkt. Vanaf dat moment weigerde de peuter om in bad of douche te gaan. Bij het toch dwingen is het een enorme gil partij.
Ik geniet van zo’n verhaal omdat ik dan zie dat zelfs een peuter zichzelf kan beschermen vanuit zelfliefde door NEE te zeggen en te gillen. Geweldig toch? Deze moeder is een zeer liefdevolle moeder en wil alleen maar het aller beste voor haar kind. Ze heeft al maanden alles geprobeerd en niets helpt.

Ik voel erin en voel dat ze elke keer als de peuter in bad moet er al een lichte angst ervoor bij de moeder komt. Sowieso voelt de peuter dat en dat is niet veilig. Je zou het een mini trauma van het kind kunnen noemen en die kan alleen maar oplossen als de moeder veiligheid bied.

Wat echt veilig is als de moeder even een diepe keus maakt om van binnenuit zich veilig bij zichzelf te gaan voelen en met veel aandacht voelt of het badwater precies de goede temperatuur heeft. Dat de shampoo en zachte handdoek klaar ligt. Dat de moeder dan vanuit haar innerlijke JA tegen zichzelf en JA zegt tegen dat het goed is om nu haar kind in bad te doen. Ook een JA dat het echt veilig is voor moeder en kind.
Dan zal de peuter even gillen maar zal de moeder liefdevol praten en de peuter het vertrouwen geven dat het een JA is en geen twijfel.
Daar waar zachte kracht en liefde is zal geen angst van het kind meer zijn.
Dit is voor mij de hoogste vorm van begeleiden.

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen